Daha önceki yazılarımda DNS ile alakalı olarak bir çok bilgi paylaştım. DNS nedir.?, NS nedir.? gibi birçok soruyu ilgili yazılarıma havele edip bu yazımızda direk konuya geçiş yapmak istiyorum.
NoT : Makalede kullanılacak olan domain fatlan.com’dur, ip’ler tamamen sallamasyondur.
Linux sistemlerde DNS sistemi kurup, aktif edebilmek için Bind paketini kurmalısınız. Servisin adı ise Named olarak bilinmektedir. Named ile servis yönetimini sağlayabilirsiniz.
İlk etapta bir Centos7 sunucusu kurup ardından sabit bir ip ile network’ünü ayağa kaldırıyorum. Daha sonra yum update komutunu çalıştırıp sunucuyu stabil hale getirelim. Ardından “/etc/hostname” dosyasından sunucunun hostname’ini ns1.fatlan.com olarak değiştiriyorum. Bu değişikliği “/etc/hosts” dosyasında da yapıyorum. Bu arada update ve paketlerin kurulumundan sonra “/etc/resolv.conf” ve “/etc/syscon g/network-scripts/ifcfg-ens0” dosyalarından dns sunucusu olarak kendi kendini göstermeyi unutmayın.
Daha sonra aşağıdaki komut ile DNS için gerekli paketlerin kurulumunu yapalım.
yum install bind bind-utils
Şimdi asıl önemli olan yapılandırma kısmı ve ilk olarak “/etc/named.conf” dosyasını yapılandıracağız ama öncesinde “named.conf” dosyasının bir yedeğini alın. Varsayılan olarak “named.conf”un içeriği aşağıda ss gibidir.
Şimdi bir editör yardımıyla dosyayı edit’lemeden önce neler değişecek ya da eklenecek onlardan bahsedelim. Varsayılan satırlar;
-listen-on port 53 { 127.0.0.1; };
-listen-on-v6 port 53 { ::1; };
-allow-query { localhost; };
Değişecek şekli;
-listen-on port 53 { any; };
-listen-on-v6 port 53 { none; };
-allow-query { any; };
Eklenecek satırlar;
-forward only; //optional
-forwarders { 8.8.8.8; }; //optional
-fatlan.com’a ait zone ve reverse zone bilgileri bu dosyada belirtilir.
Son ekran görüntüsü aşağıdaki gibidir. (203.34.100.in-addr.arpa) ss ler hatalıdır.
Şimdi sıra zone dosyalarını yani dns kayıtlarının barındılacağı dosyaları oluşturmaya geldi. Bu zone ve revzone dosyalarını “/var/named/” dizininin içinde ve “/etc/named.conf” dosyasında belirttiğimiz zone isimlerinde oluşturmalıyız.
İlk öce dizine gidelim.
cd /var/named
Ardından ilgili zone dosyalarını oluşturalım(ben named.conf’ta belirttiğim isimlere göre oluşturuyorum).
touch fatlan.com.zone
touch 100.34.203.revzone
Son olarak herhangi bir editör aracılığı ile “fatlan.com.zone” ve “203.34.100.revzone” zone dosyalarının içeriğini aşağıdaki ss görüldiği gibi dns kayıtlarını giriyorum.
Reverse zone kısmında ip adresi tersten ve son okted olmadan yazılmalıdır, bu yüzden ss ler hatalıdır(203.34.100.in-addr.arpa).
NoT : A, CNAME ve PTR kayıtlarını örnek olsun diye ekledim. Diğer yapılandırma şekilleri önemli, zone ve revzone da farklı olmasının sebebi her iki türlü de olabildiğine örnek olması için ekledim.
fatlan.com.zone;
203.34.100.revzone;
Şimdi buraya kadar herşey tamam gibi ama bundan sonra yapmamız gereken yapılan tüm bu ayarlamalarının doğruluğunu test etmek.
İlk önce “/etc/named.conf” dosyasını doğru yapılandırmış mıyız?, kontrol edelim. Sonucunda birşey dönmüyorsa doğru demektir.
named-checkconf
Şimdi de fatlan.com.zone dosyasını kontrol edelim.
named-checkzone fatlan.com /var/named/fatlan.com.zone
Son olarakta 203.34.100.revzone dosyasını kontrol edelim.
named-checkzone 100.34.203.in-addr.arpa /var/named/100.34.203.revzone
Herşey yolunda olduğuna göre named servisini başlatalım.
systemctl start named.service
Son olarak 53 portunu dinlediğinden emin olalım. Firewall’dan 53 portuna erişim izinlerini sakın unutmayın.
netstat -plntua | egrep -i named
Sunucu tarafında herşey bitti, şimdi bir kullanıcı makinasının dns’ini yeni sunucumuza yönlendirip kayıtları çözme durumunu kontrol edelim.