Sanal sunucularda var olan diski hypervisor katmanında genişlettikten sonra değişikliklerin algılanması için Linux OS tarafında genelde reboot etmek zorunda kalınır. Şimdi biz burda reboot etmeden hypervisor tarafında var olan diskteki genişletilen o alanı, linux operation system katmanında scsi yolunu kullanarak disk aygıtlarını rescan ederek algılatacağız. Bu arada çalışmaları Vmware Esxi üzerinde yapacağım.
*İlk örneği RedHat/CentOS üzerinde yapalım;
Resimde de görüldüğü gibi 1TB diskim var /boot, swap ve / dizinlerim bu disk üzerinden partition edilmiş durumda. Şimdi bu var olan diski reboot etmeden extend edelim.
Hypervisor görüntüsü;
OS görüntüsü;
Hypervisor da genişletelim 1500GB olarak ayarlıyorum.
Şimdi bu değişikliği fdisk komutu ile görebilmek için aşağıdaki komutu çalıştırın. /sys/class/scsi_device/ dan sonra tab tuşuna basın disk device’leri görün, ona göre komutu çalıştırıp işlem yapın. Benim 10 ile başlayan olduğu için ordan yürüyeceğim.
Komutun en net hali aşağıdaki gibi olacak,
echo 1 > /sys/class/scsi_device/10\:0\:0\:0/device/rescan
Şimdi fdisk -l ile yaptığımız değişikliği görelim. Bu arada benim tek diskim olduğu için fdisk’i -l parametresi ile kullandım, sizin birden fazla diskiniz var ise fdisk /dev/sd{a,b,c vs.} gibi kullanabilirsiniz.
Burdan sonra disk’i var olan partition’larda kullanabilir hale getirmek için başka işlemler yapmalısınız. Burda fdisk, ext4, xfs ve lvm gibi konular devreye giriyor. Bir başka makalede bu konulara değinmeye çalışacağız.
*Şimdi ikinci örneği Ubuntu üzerinde yapalım; senaryo aynı,
Hypervisor katmanında var olan diskim 50GB,
fdisk görünümü,
100GB‘ye extend ediyorum,
Aşağıdaki komutu çalıştırmadan önce tab tuşu ile device’leri görün, sonra komutun tamamını çalıştırın.
Fakat komutu çalıştırdıktan sonra aşağıdaki gibi permission denied uyarısını alacaksınız, bu komutu sadece root çalıştırabilir. O yüzden su - ile root kullanıcısına geçip komutu öyle çalıştırın.
echo 1 > /sys/class/scsi_device/32\:0\:0\:0/device/rescan
Daha sonra fdisk -l ile diskin genişlediğini görüntüleyin.
Gene burdan sonra disk’i var olan partition’larda kullanabilir hale getirmek için başka işlemler yapmalısınız. Burda fdisk, ext4, xfs ve lvm gibi konular devreye giriyor. Bir başka makalede bu konulara değinmeye çalışacağız.